Naše odporučenie:
Kotlíkový hovädzí guláš
s červeným vínom
Suroviny: 60 dkg hovädzieho predného, 5 dl
suchého akostného červeného vína, 10 dkg údenej
slaniny, 2 ks zelene papriky, 1 ks paradajky, 2
veľké cibule,
mletá červená paprika, mletá rasca,
mleté čierne korenie, soľ (podľa potreby).
Príprava:
Mäso umyjeme, očistíme, pokrájané na drobné
kúsky. Údenú slaninu nakrájame.
Cibuľu
očistíme a nadrobno nakrájame. Papriku
umyjeme, vyberieme jadrovník, nakrájame na
kolieska. Paradajku umyjeme, odstránime
šupku a nakrájame na mesiačiky.
Do kotlíka pridáme najprv nakrájanú slaninu.
Zahrievame do tej doby, pokým vypustí masť a
stane sa sklovitou. Potom pridáme
cibuľu,
ktorú za stáleho miešania opražíme do žlta.
Po udusení
cibule
pridáme do kotlíka mäso nakrájané na kocky.
Hovädzie mäso pražíme až kým sa úplne
vybieli, potom pridáme lyžicu
červenej papriky
a dobre premiešame. |
 |
Podlejeme červeným vínom a 3-4 decilitrami vody,
necháme zovrieť šťavu a perkelt dovaríme na miernom
ohni. Ak je mäso napoly mäkké, pridáme soľ, mleté
čierne korenie a rascu, nakoniec do kotlíka pridáme
aj zelenú papriku a paradajku. Šťavu odparenú pri
varení dopĺňame červeným vínom. Perkelt varíme až
pokým mäso nezmäkne a šťava nezhustne.
Kotlíkový hovädzí guláš s červeným vínom servírujeme
s varenými zemiakmi, haluškami, avšak vynikajúco
chutí aj s gréckym šalátom.
Poznámka: Do kotlíkového hovädzieho guláša môžeme
pridať aj štipľavú papriku alebo chilli papriku.
Na zdravie!
|